понеділок, 9 березня 2015 р.

Шевченко мобілізує. Всеукраїнська акція на Запоріжжі.



9 березня 2014 року з нагоди 201 річниці з Дня народження Великого Кобзаря Запорізька обласна організація ВУТ «Просвіта» на чолі з народним депутатом Ігорем Артюшенко за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА спільно з громадськими організаціями «Українська справа», «Самооборона Майдану», МО «Небо без кордонів», ВФ «Спас», БФ «Лебедія» долучилися до ініційованої Міністерством культури України акції «Шевченко мобілізує».
Активісти Майдану, волонтери, співаки, журналісти, викладачі та вояки читатимуть вірш Т. Г.  Шевченка «Стоїть в селі Суботові».




Довідково:
Вірш «Стоїть в селі Суботові» Шевченко написав, перебуваючи 1845 року в селі Мар'янське в родині Олександра Лук'яновича. Автограф вірша знаходиться в альбомі Шевченка «Три літа» беспосередньо після автографа поеми «Великий льох» під датою: 21 октября 1845, с. Марьинское. Вірш «Стоїть в селі Суботові» вперше надрукований латино-польською транскрипцією в львівському часописі «Dziennik Literacki» («Літературний щоденник», 1861, № 62).
Прорізною темою твору є висловлення поетом критики стосовно діяльності Б. Хмельницького, зокрема за необачний Переяславський союз з Московією, який призвів до втрати української державності.


Немає коментарів:

Дописати коментар